Ga naar inhoud

Te koop: woonhuis Tilburgseweg 176 5051 AM Goirle

Verkocht

€ 1.550.000,- k.k.

Deze statige, rijksmonumentale, neoclassicistische villa is gesitueerd op prachtige locatie aan de Tilburgseweg te Goirle. “Villa Blanca” ligt op een zeer gunstige locatie ten opzichte uitvalswegen richting A58 en voorzieningen in het centrum van Goirle, zoals winkels, sportaccommodaties, scholen en cultuur. Ook in de nabijheid van de fraaie natuurgebieden de Regte Heide en landgoed Gorp & Roovert.
De Tilburgseweg is een stijlvolle lommerrijke voorname laan tussen Tilburg en Goirle, geflankeerd door oude bomen, en aan weerszijden een fietsweg.

Bouwjaar: ca. 1915, renovatie 2021
Inhoud: ca. 1.003 m³
Woonoppervlakte: ca. 244 m²
Gebouw gebonden buitenruimte: ca.58 m²
Perceeloppervlakte: 8.761 m²
Verwarming en warm water: combi CV-ketel (2021)
Isolatie: grotendeels dubbel glas

ALGEMEEN
• Rijksmonumentale villa met stijlelementen in originele staat;
• Neoclassicistische bouwstijl;
• Renovatie in 2021: leidingwerk, plafondisolatie en elektriciteit vernieuwd, grotendeels dubbel glas, nieuwe kozijnen, nieuwe trap etc.
• Optioneel: mogelijkheden voor verdere highend-afwerking van de villa tegen een, nader overeen te komen, meerprijs; in de fotopresentatie treft u een impressie om uw droomvilla te realiseren;
• Er is tevens een bouwvergunning door de gemeente Goirle verleend op 5-12-2019 voor een aanbouw (ca. 90 m²) van “Villa Blanca” met een kelder (ca. 80 m²); deze tekeningen staan tevens gepresenteerd. De ruwbouw en eventueel highend-afwerking hiervan kunnen, in onderling overleg, worden uitgevoerd door de huidige eigenaar tegen een, nader overeen te komen, meerprijs;
• Vrijstaande houten schuur;
• Gezien de rijksmonumentale status zijn kosten voor onderhoud en kosten voor woningverbetering fiscaal aftrekbaar; tevens zijn er mogelijkheden om een specifieke lage-rente-lening of restauratiehypotheek tegen een lage rente aan te gaan.

STIJLVOLLE VILLA
Deze stijlvolle neoclassicistische villa, met de naam “Villa Blanca”, is in de omgeving een begrip. Het is een uniek pand op een aansprekend parkachtig / bosperceel: één van de fraaiste locaties aan de Tilburgseweg in Goirle.
De villa heeft de status van rijksmonument en heeft cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, dit laatste als voorbeeld van de late toepassing van het neoclassicisme kort na 1900. Het wordt in officiële documenten tevens gekwalificeerd als ‘functionele zeldzaamheid’. Het unieke karakter wordt u direct duidelijk als u een bezoek brengt aan het pand.
Als cultureel erfgoed is het perceel ook van belang vanwege het oeuvre van tuinarchitect Lejeune.

De villa heeft een centrale plaats op het perceel. De villa is aangenaam licht en geeft u rondom vrij uitzicht. Het pand en het parkachtige kader ademen gratie en vrijheid: u heeft er totale privacy. Het grote perceel heeft een afmeting van 8.761 m². De tuin dient naar smaak verder ingericht te worden.

ARCHITECTUUR VAN DE WONING
De kenmerkende bouwstijl is van de hand van architect W. Bouman uit Tilburg. Opdrachtgever was de Tilburgse familie Mutsaerts-van Waesberghe die de villa liet bouwen als buitenverblijf. Het pand heeft een tijdloze, haast serene schoonheid. De fraai wit gestuukte gevel kenmerkt zich onder meer door zijn gevelspits, bordessen, balkons met balustraden, speels gevel- en dakenspel en hoge ramen.

De villa heeft aan de voorzijde een terras dat is afgescheiden door een U-vormige muur met een balustrade, geflankeerd door trappen met hardstenen treden en sierlijke aanzetten. Achter de woning ligt ook een terras met een muur met balustrade en flankerende trappen met hardstenen treden.
Opvallend is ook de verspringende voorgevel. Op de gevel staat met vergulde letters Villa Blanca. In de topgevel zit een ovaal oeil-de-boeuf(-raam) met een roedenverdeling. Links heeft het pand een lage aanbouw met plat dak. Op het hoofddak een stenen platform -waarop zich oorspronkelijk een beeldhouwwerk van zonnegod Helios bevond; dit is niet bewaard gebleven. Het rechtergedeelte van het huis, gedekt door platte daken, heeft een hoog en een laag deel. Het hoge deel heeft een dakterras en op de begane grond een kamer met dubbel openslaande deuren en over de gehele breedte een veranda met balustrade. Boven de veranda een balkon, eveneens gedragen door 4 pilaren. het dakterras heeft een balustrade met kantelen op de hoeken. Daarop twee stenen leeuwen.
Het lage gedeelte, bij de entree, heeft een dubbele voordeur met gesneden panelen. Voor de ingang een hardstenen trap met bordes, dat ook toegang geeft tot de rechter veranda. Aan de achterzijde heeft de villa boven de serre ook een balkon met balustrade. De zijgevels hebben erkers. De erker aan de linkerzijde heeft een driezijdige erker. Aan de rechtergevel is de erker vijfhoekig, over beide bouwlagen.

TUINARCHITECTUUR
Landschapsarchitect Copijn, uit de provincie Utrecht, tekende voor het ontwerp van het landgoed.
Het ontwerp van de voortuin is van de hand van Albert Lejeune. De voortuin is symmetrisch ingedeeld. Er is een toegang tussen gemetselde penanten aan de zijde van de Tilburgseweg. Midden in het gazon ligt een cirkelvormige oprijlaan. Rondom het pand bevindt zich gazon, met aan de voorzijde aan weerszijden een lindeboom en achter de woning groepen van naaldbomen. Aan de voorzijde flankeren haast majestueuze rododendrons het perceel aan de oost- en westzijde.
Centraal en loodrecht op het huis ligt een rechte laan in een bosplantsoen. Aan de laan staan eikenbomen. Een deel van het park heeft grasvelden, eveneens omzoomd met eikenbomen.
Voortuin, bos/parktuin en woning vormen een fraai en weloverwogen geheel waar het heerlijk leven is.

Graag plannen wij een bezichtiging met serieuze gegadigden om de sfeer en ruimte van deze villa voor u en uw gezin zelf te ervaren!

  • 244 m2
  • 8.761 m2
  • 3

Kenmerken Tilburgseweg 176

Overdracht

Vraagprijs€ 1.550.000,- k.k.
AanvaardingIn overleg

Oppervlaktes en inhoud

Perceel oppervlakte8.761 m2
Woonoppervlakte244 m2
Inhoud1.003 m3

Bouw

SoortVilla
BouwvormBestaande bouw
Bouwjaar1915
Dak typeSamengesteld dak
IsolatievormenGrotendeels dubbelglas

Indeling

Aantal verdiepingen3
Aantal kamers7
Aantal slaapkamers3

Kenmerken van verkoper en vrienden

Zelf toevoegen

Ken jij dit huis of deze buurt? Voeg dan in een paar stappen jouw eigen ervaring toe.

Maandlasten

Ligging Tilburgseweg 176

Voorzieningen

Centraal gelegen informatie over de buurt

Aantal inwoners

In de gemeente

23.317

Vergelijkbaar woningaanbod