Dé tuintrend: tegels eruit, planten erin

Wellicht is het je opgevallen in de tuinen om je heen, maar dit jaar speelt het klimaat niet alleen een rol in onze politiek, maar ook in onze achtertuinen. De bijen en vlinders verdwijnen en dat mag niet gebeuren, ze zijn cruciaal voor onze natuur. En zo is de trend van het moment ontstaan: de tegels gaan eruit en de planten erin.

Meer afkoeling
Niet alleen zijn bloemen en plantjes belangrijk van het voortbestaan van de bijen en vlinders, maar hun aanwezigheid zorgt ook verkoeling bij hitte en beter afvoer van water bij hoosbuien.

Heet, heter heetst
Met onze opwarmende zomers is het niet gek dus dat men de tuinen iets meer verkoelend inricht. Ook tuincentra merken in de verkoop van planten én tuinmeubels dat het leven zich een stuk meer buiten afspeelt dan voorheen. De vlinderstruik is zelfs bijna overal uitverkocht, zo hard gaat deze sinds het nieuws dat de vlinders aan het verdwijnen zijn. Tussen 1890 en 2017 is de vlinderpopulatie met minstens 84% afgenomen.

Wat kan je planten?
Wat kan je nou vooral planten om én de insecten te helpen én voor meer verkoeling te zorgen tijdens hete zomers?

  • Vlinderstruiken (als je ze nog kan vinden)
  • Diverse soorten struiken / bomen
  • Wilde bloemen (verschillende zaadmixen spreiden) zoals Koninginnekruid, echte Valeriaan en smeerwortel, Paardenbloemen, Duizendblad, Rode klaver, Boerenwormkruid, en Korenbloem.

Heb je nou geen tuin of balkon? Dan kan je alsnog kijken of je jouw gemeente kan aansporen om zogenaamde Idylles te creëren. Een Idylle is een plek waar mensen, vlinders, bijen en allerlei andere  insecten kunnen genieten van een wilde weide aan bloempracht. Door een stuk grond hiervoor vrij te maken of op te offeren en deze te bezaaien met allerlei mixen van zaden krijg je een prachtig én zeer nuttige bloemenweide die niet alleen de insecten helpt, maar er ook nog eens prachtig uitziet.